Debatt: Sverige intar en extrem position gällande järnvägsunderhållet
“Vi menar att staten bör ha en mer aktiv roll och vara utförare av järnvägsunderhåll”. Seko Infranord skriver slutreplik i en längre debatt i tidningen Altinget, tillsammans med Arena idé och Resenärerna den 21 maj.
Debatten inleddes med artikeln Trafikverket måste ta tillbaka underhållet i egen regi den 7 maj som vi undertecknade tillsammans med Arena idé och Resenärerna. Där beskriver vi hur varken Trafikverket eller någon annan aktör har en samlad bild av den svenska järnvägsanläggningen. Det har resulterat i ett bristfälligt underhåll och att skattepengar försvunnit ner i ett svart hål.
Underhållsskulden inom järnvägen beräknas i dag till över 90 miljarder kronor. Mer pengar behövs, men utan en omorganisering av hur underhållet ska bedrivas är risken att ännu mer skattepengar går upp i rök. För att förhindra det behöver Trafikverket ta ansvar för både utförande och besiktning av järnvägsunderhåll.
Det kräver i sin tur en omorganisering av Trafikverket, däribland bör det delas upp i en tåg- och en vägdel. Utan en sådan förändring vet vi vad som väntar: fler år av tågförseningar och inställda tåg som drabbar resenärerna.
Replik från Föreningen Sveriges järnvägsentreprenörer
Artikeln resulterade i en replik från Olga Selin och Susanne Andersson, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer den 7 maj. De menar att underhållet enbart ska utföras av privata entreprenörer, samt att Trafikverket behöver utveckla sin beställarkompetens och själva bedöma vilken verksamhetsform som bäst lämpar sig för att skapa mesta möjliga nytta för tågresenärer och skattebetalare.
Slutreplik: Sverige intar en extrem position gällande järnvägsunderhållet
Seko Infranord, Resenärerna och Arena idé svarade i en slutreplik den 21 maj, där vi menar att Selin och Andersson undviker centrala argument. De nämner inte den sjunkande produktiviteten. De tar inte upp risken för marknadsmisslyckanden. Och de berör inte erfarenheten från andra länder.
Riskerna med upphandlingar är i själva verket stora när flera aktörer är involverade i olika led, när aktörerna har olika mål och när informationen är asymmetriskt fördelad mellan parterna. Upphandling av underhåll inom järnvägen uppvisar alla dessa kännetecken. Däribland finns incitament för att fokusera på avhjälpande underhåll (felavhjälpning), på bekostnad av det förebyggande underhållet.
Globalt sett intar Sverige en extrem position när det gäller järnvägsunderhållet. I de flesta länder sköts järnvägsunderhållet helt eller delvis av staten. I ett antal länder har staten också fått en starkare roll efter misslyckade försök med privatiseringar. Det gäller bland annat Nya Zeeland, Storbritannien och Norge.
Vi menar att staten bör ha en mer aktiv roll och vara utförare av järnvägsunderhåll.
Undertecknare:
Karin Svensson Smith
Ordförande Resenärerna
Johnny Nadérus
Seko Infranord
Mats Wingborg
Rapportförfattare Privatiserat järnvägsunderhåll
Lisa Pelling
Chef Arena idé
Comments are closed