Sju av tio stöttar tågpersonalen

Posted · Add Comment

Bara en av tio tillfrågade står på arbetsgivarens sida. Det visar en alldeles färsk opinionsundersökning genomförd på uppdrag av SEKO.

”Tycker du att anställda inom spårtrafiken ska få behålla sina anställningsvillkor när verksamheten upphandlas och de byter arbetsgivare?” Så löd frågan som ställdes till 821 slumpvis utvalda svenskar.

Och resultatet visar att stödet är stort för SEKO:s beslut att utlysa strejk. Nästan sju av tio – 67 procent – svarade att de anställda ska få behålla anställningsvillkoren. Bara en av tio var av motsatt åsikt, det vill säga håller med arbetsgivarorganisationen. Drygt två av tio hade ingen åsikt.

– Det är på något sätt så självklart att företag inte ska kunna vinna en upphandling genom att pressa de anställdas villkor nedåt. Ändå är det på många ställen verkligheten för SEKO:s medlemmar. Resultatet i denna undersökning är en tydlig signal till Almega om att det även finns ett starkt stöd bland allmänheten för våra krav på trygghet och skydd för våra medlemmar, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare, SEKO.

– Det är samma jobb som ska utföras, bara med en annan uniform, när man byter tågoperatör. Det finns ju ingen logik överhuvudtaget i att den nya uniformen ska innebära en lönesänkning på flera tusen kronor i månaden, fortsätter Karlsson.
Många tusentals resenärer kommer drabbas av indragna turer i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Att så många som sju av tio ändå stödjer strejken är en avgörande faktor för att den ska lyckas, menar Karlsson.

– Det är avgörande att människor förstår varför vi strejkar med tanke på att detta är ett område där allmänheten kan få problem vid ett strejkutbrott. En avtalsrörelse avgörs ofta av mediebilden i kombination med ett starkt stöd av medlemmarna och allmänheten för avtalskraven. Den part som lyckas i dessa grenar är troligen också den som kommer att gå ut som en segrare, säger Valle Karlsson.

grafik_Novus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *