Därför tar vi striden

Posted · Add Comment

Nej till dumpade löner och försämrade villkor!
Ja till säkra arbetsplatser!
Här är en trojka som är beredda att ta striden för en bättre framtid för Sveriges tåganställda.

På torsdag tas 1 500 SEKO-medlemmar i Stockholm, Västsverige och Skåne ut i strejk. Konflikten handlar framför allt om att facket vill stärka skyddet för de anställda i samband med verksamhetsövergångar.

– I Västra Götaland har kollegorna fått 2 000 kronor mindre i månadslön och kraftigt försämrade arbetstidsregler, och det enbart på grund av att en ny operatör kom in. Det är så verkligheten ser ut! Det är ingen bra samhällsutveckling när personalen ska konkurrera genom sänkta löner, säger Ludvig Eriksson, klubbordförande för lokförarna på pendeltågen i Stockholm.

Han anser, liksom sina klubbordförandekollegor Juwanro Haddad och Jannis Konstantis, att förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Almega har nått vägs ände och att det är bra att SEKO nu har satt ned foten. Nu är de beredda att ta striden och känner att de har medlemmarna med sig.

– Arbetsköparna försöker dumpa lönerna, villkoren och försämra allt! Våra medlemmar är stridslystna och det är de helt enkelt eftersom arbetsköparna vill köra över oss, säger Jannis Konstantis, SEKO-ordförande för tunnelbanan.

– Medlemmarna är väldigt strejkvilliga. Kan SJ hantera lokaltrafiken i Göteborg på det här sättet så kan det hända här i Stockholm också, eller var som helst. Lyckas arbetsgivaren i Göteborg så är risken stor att vi också blir lidande, fyller Ludvig Eriksson i.

På SEKO:s kravlista finns också stärkt skydd mot hot och våld på arbetsplatsen, en fråga som arbetsgivaren hittills har ignorerat. Men det är skyddet vid verksamhetsövergångar som prioriteras.

– Våra krav är inget som är gripet ur luften. Det har visat sig flera gånger att operatörerna attackerar våra kollektivavtal så fort de vinner en upphandling. Det är en ohållbar situation i längden. Nu får det vara nog, säger Juwanro Haddad, klubbordförande för lokalbanorna i Stockholm.

Han är optimistisk inför den stundande strejken.

– Vi har ett brett stöd från medlemmarna. De förstår varför det är en nödvändighet och kampviljan är god utan tvekan. Folk är glada över att SEKO tar den här striden om de här viktiga frågorna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *