Sänkta löner och försämrade villkor

Posted · Add Comment

Tusentals kronor i lönesänkning och kraftigt försämrade arbetsvillkor – till sist var måttet rågat.
På torsdag går Niclas Ylander och hans kollegor på pendeltågen i Västsverige ut i strejk.

Det är SJ:s agerande i just Västra Götaland som är en tungt vägande orsak till att SEKO nu har tvingats utlysa strejk på järnvägsområdet. Många av de anställda har under våren drabbats av tusentals kronor i lönesänkning och allvarligt försämrade villkor.

Nu tar man strid och medlemmarna står enade.

– Vi är alla nöjda med att SEKO har satt ned foten. Det räcker nu. Det är många som har fått sämre villkor och sämre lön med det nya avtalet och det är viktigt att vi säger ifrån. Det är ett ganska fult spel som arbetsgivaren har spelat, säger Niclas Ylander, klubbordförande för SEKO SJ Väst.

– Våra förhandlingar har verkligen suttit ned i många och långa förhandlingar med SJ, men det har gått trögt. De har helt enkelt inte velat lyssna på våra argument.

Det var tidigare i våras som SJ beslutade att lägga ned dotterbolaget Götalandståg och föra över personalen till moderbolaget. Götalandståg hade tidigare tagit över verksamheten efter DSB. När bolaget nu läggs ned har SJ beslutat att skrota de lokala kollektivavtal som träffats för personalen. Istället ska SJ:s kollektivavtal tillämpas vilket innebar lönesänkningar på flera tusen kronor per månad och kraftigt förämrade arbetsvillkor i övrigt, bland annat delade arbetspass.

Från och med torsdag läggs arbetet ned på samtliga pendeltåg till och från Göteborg. Runt 500 tåganställda i Västra Götaland berörs av konflikten. En hel del resenärer kommer drabbas, men Ylander tror att förståelsen för strejken är stor.

– Det är den eftersom det är en så viktig principiell fråga. I grunden handlar detta om att rädda den svenska modellen och kollektivavtalsrätten. Det är inte rimligt att en arbetsgivare kan byta namn och organisationsnummer på ett bolag och sedan skrota ett ingånget kollektivavtal.

– Vi lever i ett samhälle där allt fler verksamheter handlas upp och konkurrensutsätts. Det som har drabbat oss kan drabba vem som helst. Det är därför striden är så principiellt viktig, säger Niclas Ylander.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *