Nu tar vi fajten!

Posted · Add Comment

Jag har aldrig varit med om en arbetsgivare som är så ovillig att hitta lösningar på frågor som är så viktiga för väldigt många människor. Jag talar om arbetsgivarorganisationen, Almega.

Vi tvingades därför att lägga ett omfattande konfliktvarsel och i skrivande stund ser det ut som att det blir en strejk inom spårtrafiken, i huvudsak i Stockholmsområdet, Västsverige och Skåne.

Varför kan då inte Almega gå med på våra krav? För oss är det helt obegripligt. Våra krav handlar om att vi vill ha ordning och reda. Som det ser ut idag så får våra medlemmar inom den spårbundna trafiken leva i total ovisshet om sina jobb och anställningsvillkor varje gång det sker en ny upphandling av tågoperatör.

Idag räcker det för ett företag att byta namn och organisationsnummer för att frigöra sig från de lokala avtalen och börja försämra villkoren för våra medlemmar. Det kan handla om förlorande semesterdagar eller om lägre lön. Det är helt oacceptabelt att detta förekommer på så många håll i branschen.

Vi vill därför ha ett förstärkt skydd för våra medlemmar vid en så kallad verksamhetsövergång och byte av tågoperatör. SEKO vill i det centrala kollektivavtalet skriva in regler som innebär att den som är anställd får behålla sina löner och anställningsvillkor när olika verksamheter inom spårtrafiken upphandlas.

Varje ny upphandling innebär oro för våra medlemmar. Får jag behålla min lön? Kommer detta innebära att min pension blir sämre? Eller kommer jag att förlora mitt jobb helt och hållet? Vi kan inte ha det så här.

Därför kommer många av våra medlemmar tas ut i strejk de närmaste dagarna. Vi hoppas att du som resenär har förståelse för detta. Ansvaret för den uppkomna situationen vilar tungt på arbetsgivarna. Hjälp oss gärna att förklara det för dom.

Janne Rudén, förbundsordförande SEKO – facket för service och kommunikation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *