Lokföraren Peter på Öresundståg är förberedd på lång strejk

Posted · Add Comment

Tågpersonalen i Skåne har länge oroats över vad som ska hända om en ny entreprenör tar över. Händelserna i Göteborg visar att oron var befogad.

En ny upphandling av Öresundstågen beräknas vara klar vid årsskiftet 2013/2014. Därför har Skånepersonalen med växande intresse följt utvecklingen i Västra Götaland, där de anställda efter verksamhetsövergången fick se sina löner sänkta och villkor försämrade.

– Det har funnits en oro över vad som ska hända. Med händelserna i Göteborg fick vi svart på vitt att det kunde bli precis så illa som vi hade fruktat, säger lokföraren Peter Ströhm.

Han beskriver stämningen bland kollegorna som ”taggad”. Många har efterlyst det krafttag som SEKO nu tar till genom att ta ut personalen i strejk.

– Den gemensamma ståndpunkten är nog att det inte längre är lönt med dialog. Vi vill vara säkra på våra avtal och säljer inte ut oss.

Vid Öresundstågens senaste verksamhetsövergång 2009 fick personalen behålla sina avtal eller förhandla om dem med bättre villkor. Till exempel försvann den illa omtyckta kvartstiden, det vill säga principen att bara betala 25 procent av lönen i samband med uppehåll. Men sådana för personalen gynnsamma övergångar verkar inte längre ligga i tiden.

– Entreprenörerna räknar med att kunna dumpa löner när de tar över en verksamhet. I hela den här upphandlingscirkusen räknar man med att personalen ska sitta med Svarte Petter. Det är vi inte intresserade av! avslutar Peter Ströhm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *