Moderaterna har bromsat t-banan

Posted · Add Comment

Stockholmarna blir fler, det är trångt och tunnelbanan är klimatsmart. Ändå har det varit svårt för politikerna att komma överens om att satsa. Varför?

Den främsta anledningen har varit att Moderaterna bromsat.

  • Att Moderaterna nu vill se tunnelbanan utbyggd till Nacka kommer som en överraskning. I stället för ny tunnelbana har partiet velat satsa på cityspårvagnar, tvärbanor och bussar – och på upprustning av befintlig tunnelbana.
  • De övriga tre borgerliga partierna har däremot varit långt mer positiva till att bygga mer tunnelbana.
  • De rödgröna partierna är alla tre positiva till utbyggnad av Stockholms tunnelbana. Men det finns nyansskillnader.
  • Miljöpartiet vill ha mer av allt när det gäller kollektivtrafik och är inte motståndare till Moderaternas kampanj för återinförande av spårvagnar i city.
  • Vänsterpartisterna i Stockholm har en tunnelbanevänlig politik.
  • Socialdemokraterna är nog det parti som arbetat mest aktivt för att få till stånd mer tunnelbana. Partiet lägger resurser på att övertyga väljare, partier och näringsliv om att Stockholm behöver en stark kollektivtrafik.

– Mycket tyder på att planerade kollektivtrafiksatsningar inte räcker, kommenterar Ove Andersson som nyligen utrett Stockholms kollektivtrafik i rapporten Vart är vi på väg?.

Den främsta anledningen till att Moderaterna bytt fot i frågan om tunnelbanan är antagligen att det folkliga opinionstryck blev så stort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *