Ur spår!

Posted · Add Comment

Visst är det glädjande att även de borgerliga landstingspolitikerna nu börjat tala om en utbyggd tunnelbana. Men tunnelbanan är inte enbart en fråga för stockholmarna, det är en fråga för hela Sverige, utan en väl utbyggd kommunikation i regionen hämmas tillväxten och sysselsättningen. Det är ofattbart att Anders Borg inte förstår att det behövs resurser från staten för att få denna tillväxtmotor i landet att växa ytterligare.

I rapporten Vart är vi på väg? från Arbetarrörelsens Tankesmedja, skriver utredaren Ove Andersson:

”Tveklöst har statsmakterna en nyckelposition när det gäller satsningar på kommande större infrastrukturprojekt /…/ Kruxet heter budgetlagen”.

Även Socialdemokraterna, som hade satsningar på tunnelbanan i sin skuggbudget hösten 2011, behöver tänka utanför budgetramarna när de talar om en utbyggd tunnelbana. Kollektivtrafiken i Stockholm och tunnelbanans utbredning har en direkt påverkan på områdens attraktionskraft och har möjlighet att skapa förutsättningarna för tillväxt. En lånefinansiering av tunnelbanan vore ansvarsfullt och skulle vara en investering som skulle betalas tillbaka relativt fort.

Patrik Höglund, ordförande SEKO Stockholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *