Konduktörerna ger service och trygghet

Posted · Add Comment

I förra året beslöt den moderatledda trafiknämnden i Stockholms läns landsting att genomföra ett pilotförsök med viseringsstolpar på Tvärbanan och Nockebybanan. Pilotförsöket, som kommer att starta under sommaren och ska pågå i 6 månader, innebär att SL installerar fasta viseringsstolpar på samtliga plattformar så att resenärer viserar sina egna biljetter.

Förslaget var först tänkt att bli permanent, men efter påtryckningar från bland annat facken (Seko) och Socialdemokraterna, omförhandlades det till ett pilotförsök. Vi Socialdemokrater lyckades också få till en lösning om att konduktörerna skulle få arbeta med rimliga arbetsuppgifter under försöket, som exempelvis tågvärdar på plattformar och fordon.

Efter att jag under våren besökt konduktörerna på tvärbanan och pratat med övriga anställda hos Arriva så stod det klart att Arriva försökt att urholka trafiknämndens beslut. Exempelvis informerade Arrivas ledning till de anställda att pilotförsöket skulle kortas ned till mindre än 6 månader i strid mot trafiknämndens beslut. Samtidigt försökte Arriva att få konduktörerna att säga upp sig genom att få Sekos medlemmar att söka andra tjänster innan en första utvärdering av försöket gjorts.

Våra konduktörer är en livlina för lokalbanorna. Dom står för en trygghet och service till våra resenärer under alla tider på dygnet. Därför kräver vi socialdemokrater att de styrande moderaterna i landstinget ser till att pilotförsöket genomförs enligt plan så att trafikoperatörer följer trafiknämndens beslut om att konduktörer ska arbeta med rimliga arbetsuppgifter.

Talla Alkurdi
Oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *