Lögnen har korta ben

Posted · 1 Comment

Apropå regeringens misslyckande om att förstatliga järnvägsunderhållet är det lätt att dra sig till minnes folksagan Mäster Skräddare. Ni minns kanske den lille herrn som hade en bit tyg som han ville göra en rock av och gick till Mäster skräddare och frågade om denne kunde sy honom en rock. Efter många turer så ”bidde” det ingenting.

Översatt till dagens situation skulle beskrivningen vara denna:
.. Och när två år gått efter vallöftet gick folket till infrastrukturministern igen.
– God dag mäster Infrastrukturminister, är vårt järnvägsunderhåll förstatligat än?
– Nej, det bidde inget statligt järnvägsunderhåll.
– Bidde det inget statligt järnvägsunderhåll? Vad bidde det då?
– Det bidde besiktning av järnvägsunderhållet.
– Jasså, bidde det statlig besiktning av järnvägsunderhållet? När är det färdigt då?
– Om sju år…

Anna Johansson, infrastrukturminister, eller som hon mer och mer kallas ”minister en procent” försöker nu dupera alla trafikanter och oss järnvägare när hon hävdar att statsministerns vallöfte om att förstatliga järnvägsunderhållet nu genomförs. Ingenting kunde vara mer felaktigt! Vad är det hon och regeringen gör nu?

Några sprida fragment av underhållet skall tas tillbaka till Trafikverket, huvudsakligen underhållsbesiktningen som genomförs 1 gång/år för ex. spårväxel, kontaktledning, spårledning. Dessa uppgifter berör ett handfull järnvägare i relation till de tusentals rallare som till vardags ansvarar och utför järnvägsunderhåll.

Vad vi pratar om i praktiken är att endast 1 procent förstatligas och 99 procent av underhållet fortsätter att beställas av vinstmaximerade entreprenörsföretag.

”Minister en procent”, du har glömt bort att det är två nollor till innan man genomför ett vallöfte! Kommer nu landets statsminister acceptera att han blivit grundlurad av sin minister och hamna i nästa svekdebatt, där vallöften inte genomförs. Vad som driver ”minister en procent” av när hon nu obstruerar mot statsministerns vallöfte är oklart. Dock lär konsekvenser fortsätta, varsel hos entreprenörerna för att maximera vinsten och tåg som definitivt inte kommer i tid. Så när alla ni som står på pendeltågsplattformerna och inväntar försenade tåg, så vet ni att landets regering hellre värnar entreprenörernas vinster istället för att tågen ska komma i tid.

Johnny Nadérus

One Response to "Lögnen har korta ben"
  1. Lars Aronsson skriver:

    Bra liknelse! Skandal att inte SJ inte har blivit återförstatligad! Måste bli så nu är det oordning och olyckorna har ökat, sist blev två banunderhållare allvarligt skadade! Det går ej längre nu, nä tillbaka med SJ till statligt ägande igen!! Annars kommer SJ att kolappsa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *