”Vi strejkar för resenärerna”

Posted · Add Comment

Olle Persson älskar sitt jobb som tunnelbaneförare. Men under ett par års tid har han sett stämningen sjunka till botten bland sina kollegor.
– Det känns som att det är payback time gentemot arbetsgivaren.

Ökad stress, förbehållslös vinstmaximering och undermålig personalpolitik. Missnöjet har jäst länge bland personalen på tunnelbanans röda linje i Stockholm. Det menar föraren Olle Persson.

– Känslan jag får när jag pratar med mina kollegor är att de flesta tycker det är payback time mot arbetsgivaren. Om det inte hade beslutats om en central strejk så är jag övertygad om att det hade blivit en vild strejk här hos oss. Så dålig är stämningen och så stor är missnöjet, säger Olle Persson.

Under de senaste åren har arbetstakten och kraven ökat markant. Samtidigt har arbetsgivaren dragit in på en förmåner. Ständiga omorganisationer som sällan leder till några förbättringar för personalen har också bidragit till det växande missnöjet.

– Stressen är ett stort problem. Vissa dagar hinner jag inte ens gå på toaletten för att tåget ska kunna gå i tid. Då känns det ju som att det har gått för långt.

Olle Persson har kört tunnelbanetåg sedan 2007. Han trivs trots allt bra med arbetet, framför allt tack vare kamratskapen.

– Jag trivs otroligt bra med själva jobbet. Framför allt kollegorna har gjort att det här är det bästa jobb jag någonsin har haft. Men arbetsgivaren MTR har tyvärr tagit bort mycket av glädjen. För de är personalen bara en kugge i ett maskineri och det enda som betyder något är att maximera vinsten. Det är betydligt viktigare än att folk faktiskt mår bra.

I Stockholms tunnelbana är det just röda linjen som varslats om strejk. Från och med torsdag står tågen still. Visst lär det leda till irritation bland resenärerna, menar Olle, som samtidigt tror att det finns en förståelse.

– Om vi kan känna trygghet på jobbet så leder det också till trygghet för resenärerna. Om allt bara ska handla om pengar så blir kvalitén lidande, så enkelt är det. På det sättet kan man ju säga att vi strejkar även för resenärernas skull. I slutändan hoppas vi att detta leder till något bättre även för dem.

Comments are closed.