Svikna av SL

Posted · Add Comment

Biljettkontrollanterna som avslöjade Securitas fusk belönades nästan allihop med att bli av med jobben. När ISS facility services tar över verksamheten får bara tolv av 63 personer behålla jobben. Ingen hos SL eller den styrande borgerliga majoriteten har stått upp för sin personal.

Under 2010 skedde en smått otrolig ökning av antalet biljettkontroller i tunnelbanan. Det som nästan lät för bra för att vara sant visade sig också vara det. Securitas tvingade sin personal att rapportera in fler kontroller än vad som utfördes i verkligheten.

Personalen reagerade och avslöjade bedrägeriet men med facit i hand skulle de kanske tänkt annorlunda. Deras civilkurage och omtanke om skattebetalarnas pengar har kostat nästan hela personalstyrkan jobben.

– Det är fruktansvärt, folk har gett sin tid och sin själ och jobbat så många år. Vi har till exempel en kollega som jobbat hos SL i 38 år som nu får sparken. Det är inte fråga om någon arbetsbrist utan de tar jobb och ger dem till andra, säger Kadir Kasirga, före detta huvudskyddsombud för biljettkontrollanterna hos Securitas.

Personalens avslöjande satte fokus på att SL inte har koll på vad deras entreprenörer sysslar med. Därför tror Kadir att det som nu hänt är en hämnd för att de satte SL i dålig dager.

– Vi trodde att politikerna skulle uppskatta det men de gillade inte att vi avslöjade fusket, det är det som gör ont. Vi värnade om skattebetalarnas pengar men det här är tacken, säger han.

Tolv biljettkontrollanter har fått behålla sina jobba. Övriga 41 har fått söka nya jobb, några har lyckats hitta arbetsuppgifter hos andra entreprenörsbolag inom kollektivtrafiken men för flera väntar arbetslöshet. En av dem är Kaj Eriksson, han har varit fackligt aktiv och går nu ut i arbetslöshet efter 35 år hos SL. Han ser inte ljust på framtiden.

– Det känns för jävligt! Jag fyller 59 år i januari. Jag har skaffat mig ett rykte som fackligt aktiv att vara en bråkig jävel. Vad tror du om mina chanser?

Många av de jobb som Kaj haft under åren kan han längre inte söka av sjukdomsskäl. De är säkerhetsklassade och för att utföra dem måste man vara helt frisk.

– Det blir väl, a-kassa, socialen och sedan väntar väl gatan. Det är så det känns. Är det såhär vi vill ha det i Sverige, frågar han sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *