SEKOs medlemmar tar strid: SL vill dumpa lönen

Posted · Add Comment

Nyligen arrangerades en demonstration utanför Landstingshuset i Stockholm, som samlade ett 80-tal anställda och sympatisörer.

”Skamligt, SL!” stod det på ett av plakaten, som bars av biljettkontrollanten Rosa Cisterna. Hon riskerar själv att bli av med jobbet.

– Vi kommer att fortsätta protestera och sprida offentligt hur SL beter sig mot oss! säger hon.

Fackförbundet Seko kräver att personalen skall föras över till det företag som tar över affären, en så kallad verksamhetsövergång.

– Det enda skälet till att inte lägga verksamhetsövergång är avtalsdumpning och lönedumpning, sade Kaj Eriksson, ordförande för biljettkontrollanternas SEKO-klubb, när han talade vid demonstrationen.

Anledningen till att SL säger upp avtalet med den nuvarande entreprenören Securitas är att anställda har larmat om misstänkt fusk i verksamheten. Misstankarna ledde till en polisanmälan mot Securitas – som lades ner utan någon utredning.

– Securitas sätt att hantera biljettkontrollerna och personalen är en skandal. Biljettkontrollen, inklusive personalen, måste övertas av SL och drivas i egen regi, säger Gunilla Roxby Cromvall (V) i trafiknämnden.

Det personalen vittnat om är en press att överdriva rapporteringen om hur många kontroller de genomför. Enligt avtalet med SL ska Securitas genomföra tre miljoner kontroller om året. För varje kontroll utöver det får de extra betalt.

2010 ökade antalet kontroller från 3 miljoner till 3,7 miljoner, med samma personalstyrka. Kontrollerna kostade SL 54,6 miljoner kronor, vilket är 52 procent mer än för fem år sedan.

Samtidigt nolltaxerar Securitas. Tack vare en avancerad skatteplanering lyckas företaget undgå att betala skatt för sin vinst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *